Életmódklub-előadás a hosszú élet titkairólKiemelt Közélet 

Életmódklub-előadás a hosszú élet titkairól

Szabó Attila tartott előadást az Életmódklub félszáz résztvevőjének a hosszú élet titkairól. Az előadás fókuszában a kék zónák, azon belül is Nicoya (Costa Rica) és Okinawa (Japán) lakóinak életmódja állt.

Az előadó kiemelte, hogy mindkét területen rendkívül magas a százévesek aránya, és egészségi állapotuk is jóval kedvezőbb, mint az európai átlag. Ennek oka a kiegyensúlyozott, természetes életmód, amelynek alappillérei:

  • Táplálkozás: Nicoyában a bab, a tök és a kukorica alkotja a táplálkozás alapját, míg Okinawán az édesburgonya. Mindkét helyen jellemző a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek és a húsfélék kerülése. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a WHO 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott hús rákkeltő hatású.

  • Mozgás: Mindkét kék zónában jellemző a rendszeres fizikai aktivitás, de nem a megerőltető sport, hanem a mindennapi tevékenységek során végzett mozgás.

  • Pihenés: A megfelelő alvás és a napközbeni rövid pihenők is hozzájárulnak a szervezet regenerálódásához.

  • Közösség: A szoros családi és baráti kapcsolatok, a közösségi élet szintén fontos szerepet játszanak a hosszú életben. Okinawán például a „moai” nevű közösségi hálózatok biztosítanak anyagi és érzelmi támogatást a tagoknak.

  • Életcél: Az „ikigai”, vagyis az életcél megtalálása is kulcsfontosságú a boldog és hosszú élethez.

Szabó Attila az előadás során hangsúlyozta, hogy nem kell drasztikus változtatásokat eszközölni az életünkben, már kisebb lépések is jelentős javulást hozhatnak. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a táplálkozás, a mozgás, a pihenés és a szociális élet terén, és törekedjünk arra, hogy az életünknek legyen értelme. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy a mértékletesség mindenben kulcsfontosságú, és a Hara Hachi Bu elvét érdemes mindenkinek megismernie és alkalmaznia. Az előadás végén az érdeklődők kérdéseket tehettek fel az előadónak, és recepteket tartalmazó szórólapokat is kaptak. A következő előadás október 30-án lesz a szardíniai és a görög kék zóna titkairól.

Az előadáson kétféle ételt kóstolhattak a résztvevők:

  1. Édesburgonyás sült zöldség: Édesburgonya, rendes burgonya, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma és egy olyan sütőtök, ami még nem érett be teljesen került bele. Szójaszósszal és szezámolajjal ízesítették, fólia alatt sütötték. Az előadó említette, hogy a szezámolaj helyett lenmagolaj vagy dióolaj is jó. Akit nem zavar, hogy nem vegán ételt fogyaszt, az hús mellé is eheti köretnek, itt most szójakockával egészítette ki az ételt. Ehhez szójakockát olajon, vízen, szójaszósszal, fedő alatt megpárolta, majd lesütötte.

  2. Paszírtott étel: Édesburgonyás, babos burgul, azaz paszírozott étel. Édesburgonyát és babot főztek sós vízben, majd összeturmixolták zabpehellyel, és sóval, köménnyel, petrezselyemmel ízesítették.

Fontos megjegyzés, hogy az előadó hangsúlyozta, az étkezés nyers zöldségekkel kellett volna, hogy kezdődjön (pl. paprikával), de a kóstolásnál ezt már nem tartották be.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks